Hoornplantsoen 64
2652 BM Berkel en Rodenrijs
T. 010-5225426
M. 06-40597816
E. info@resultaatgericht-coachen.nl

vrijdag, 25 februari 2011

 

Beste heer/mevrouw

Hoe bewust heb je gekozen voor de rol waarin je zit? En de wijze waarop je jezelf neerzet, naar jezelf kijkt en het beeld dat je hebt gevormd van het resultaat dat je zult bereiken?
Dan hebben we het over je attitude en mindset.
Wie bepaalt er hoe je denkt en handelt? Jijzelf toch? Daar ligt dus de basis van je resultaten. Onze mindset (instelling) en onze attitude, (houding en gedrag) hebben we onszelf aangeleerd vanaf onze jeugd. Door opvoeding, ervaringen, succes en tegenslag. Het is het resultaat van onze denkwijze en overtuigingen die wij over onszelf en onze wereld hebben.

Het is onze “zekerheid” die we door jarenlange ervaringen hebben opgebouwd. Dat laat je toch zeker niet zomaar los? Hoe bewust heb je hiervoor gekozen? Bewust of onbewust heb je die keuze gemaakt omdat het je opgeleverd heeft wat het je tot nu toe opleverde. Echter wil je veranderen dan zul je iets op een andere wijze moeten gaan doen. Want als je doorgaat met wat je altijd hebt gedaan dan krijg je als resultaat wat je altijd kreeg. Je hebt NU de keuze om te starten met het bewust jezelf een andere rol te geven. Laat je attitude los, want pas dan is er ruimte voor een nieuwe attitude. Maar heb je die dan nodig? Aan jou de keuze! Om door te gaan met wat je altijd deed of te beginnen met de dingen anders te gaan doen dan dat je deed.

 1. Hoe vaak doe je aannames, heb je vooroordelen?
 2. Hoe vaak denk je “ik heb géén keuze”?
 3. Ligt het aan de ander, zodat je de ander de schuld kunt geven?
 4. Heb je wel eens smoesjes om iets niet te doen?

Als je dit gedrag vertoont, deze attitude hebt dan vertoon je slachtoffer gedrag. Hoeveel procent van je tijd ben je slachtoffer en vertoon je slachtoffer gedrag?
Wist je dat wij mensen 83% van onze tijd in de slachtoffer rol doorbrengen? Dat is veel toch? Zou je dat willen terugdringen? Naar bijvoorbeeld 23% en een winst van 60% behalen? Hoe pak je dat aan?

Door middel van je mindset kun je anders naar jezelf en de wereld gaan kijken door zelf de verantwoordelijkheid te nemen. In allerlei situaties, zowel zakelijk alsook privé.

 1. Als je aannames of vooroordelen hebt, toets deze dan. Door vragen te stellen en beter te luisteren! We zijn allemaal heel goed in het interpreteren van zaken. Je collega zegt iets en je luistert niet verder want je weet al meteen hoe het in elkaar zit op basis van je eigen ervaringen en voorstelling van de situatie. Stel dat je er naast blijkt te zitten? Niet zo handig toch? Zeer effectief om beter te luisteren, te overleggen en vragen te stellen zodat je erachter komt hoe het wel echt in elkaar zit.
  Vanaf nu start de verandering in jouw leven door meer te luisteren en meer vragen te stellen. Vragen stellen is winnen in plaats van te verliezen.
 2. Als je denkt dat je géén keuze hebt, wees meer creatief en bedenk alternatieven. Juist door ons te beperken in onze alternatieven zorgen we voor het resultaat dat we tot nu toe behaalden. Door in overvloed te denken heb je minstens altijd 5 alternatieven waaruit je kunt kiezen. Wees dus creatief in je keuze!
  Stel je maar voor hoe fijn het is om van "ik kan niet anders" naar "ik heb minstens 5 mogelijkheden" over te stappen.
 3. Wees meer zelf-kritisch.
  Ligt het aan de ander? Mijn sleutels zijn weg! Hoezo? Ligt het aan de sleutels? Of heeft je partner de sleutels gepakt, zodat jij ze kwijt bent?
  Je kunt ook zeggen “ik ben mijn sleutels kwijt”.
  In plaats van de schuld bij de ander neer te leggen kun je ervoor kiezen om meer zelf-kritisch te zijn. Wat kan ik er zelf aan doen in deze situatie? Welke aandeel neem ik op me? Wellicht denk je "Ja maar in situaties waar het gaat over wie de schuld heeft?" en "Ik heb het niet gedaan!"
  Neem voor de verandering eens de schuld op je: zo de schuldvraag is weggenomen! Hoe kunnen we nu gezamenlijk tot een oplossing komen?
  Je herkent vast wel de gedachten die er door je heengaan als je samen een klus moet klaren?
  Wat doe je dan met deze gedachten? Houd je die lekker voor je of ga je ze nu delen? Ook dat is verantwoordelijkheid nemen. Op de achtergrond blijven is een keuze. Je mist een unieke kans als je je eigen punten niet inbrengt. En dat geldt ook voor je emoties. Wat voel je in een situatie? En wat doe je er mee? Laat je het gevoel toe? Is het eng? Stop je het weg? Hoe eerlijk ben je naar jezelf? Als je je behoefte meer gaat uiten dan zul je merken dat je meer gaat krijgen van datgene dat jij wilt.
 4. Wees eerlijker naar jezelf! Hoezo de trein gemist of in de file gestaan? Het is een keuze om op tijd te komen. Weet dat je meer invloed hebt op je resultaat. Wees eerlijk naar jezelf en neem verantwoordelijkheid voor je eigen resultaten. Dat geldt ook voor je patroon van eten, drinken, bewegen, sporten, roken, etc.

Hoe kun jij jouw attitude en mindset zodanig veranderen dat je andere besluiten gaat nemen die leiden tot andere acties en betere resultaten?Arnoud Moraal is trainer bij kerp&company. Wij helpen individuen en organisaties door met een betere mindset betere resultaten te halen. Kies voor onze aanpak en training Attitude en Mindset.

Onze trainingen kunnen in overleg met u worden ingevuld op o.a. de componenten attitude, communicatie, onderhandelen, conflicthantering en persoonlijke effectiviteit. In alle trainingen wordt NLP ingezet.
Als u belangstelling heeft voor de trainingen bij Moraal Resultaatgericht Coachen neem contact op.

Met vriendelijke groet,
Moraal Resultaatgericht Coachen

Arnoud Moraal